Erittäin harvinainen hirmumyrsky iskee Jemeniin – viiden vuoden sademäärä päivässä

Sykloni on iskemässä suurkaupunkiin, joka on al-Qaidan hallussa. Hirmumyrsky voi vaikuttaa myös Punaisenmeren ja Arabianvälisen salmen laivaliikenteeseen.

Syklooni Chapala Arabianmeren yllä 31. lokakuuta.

Nasan astronautin kansainväliseltä avaruusasemalta välittämä kuva sykloni Chapalasta Arabianmeren yllä 31. lokakuuta. Kuva: Scott Kelly / EPA

Arabian niemimaalla sijaitsevaa Jemeniä lähestyy voimakas hirmumyrsky Chapala. Myrskyn arvioidaan saapuvan Jemenin rannikolle suunnilleen Mukallan kaupungin kohdalla huomenna maanantaina.

Perjantaina Chapalan todettiin olleen peräti 4. luokan trooppinen hirmumyrsky, mutta nyt se on heikentynyt 3. luokkaan. Myrskyn tuulet puhaltavat yli 50 metriä sekunnissa.

Chapalan ennustetaan heikkenevän ennen mantereelle saapumistaan, mutta se voi silti pysyä trooppisena hirmumyrskynä, joita tällä alueella kutsutaan sykloneiksi.

Köyhässä, kuivassa ja sisällissodan runtelemassa Jemenissä rajumyrsky voi aiheuttaa merkittävää tuhoa. Erityisesti viranomaiset pelkäävät syklonin tuomaa valtavaa sademäärää.

Jemenissä rannikkoseudun vuosittainen sademäärä on alle 50 milliä ja sisämaassakin vain hieman yli sata milliä. Syklonin uskotaan pudottavan alueelle noin 500 milliä vettä runsaassa vuorokaudessa./Yle

Mainokset